Första intrycket
Det första jag tänker på när jag håller i en Oris Aquis är att det är en klocka med en genomtänkt design, vilket ofta är fallet med dykarklockor men Oris har verkligen lyckats bra här med att skapa en tilltalande klocka.
Oris Aquis har blivit en institution bland dykarklockor (åtminstone så håller den på att bli det) liksom Omega Seamaster och Rolex Submariner även om dessa är i en helt annan pris- och kvalitetsnivå. Hur har då Oris Aquis som funnits i knappt tio år på marknaden lyckats med det? Jag tror mycket har att göra med designen som är stilren, kvaliteten som uppfattas som robust av användare samt prisnivån som för de flesta är helt överkomlig.
Oris har de funnits sedan 1904 och är idag en av få klocktillverkare som fortfarande är självständigt ägda och tillhör därmed inget större företagskonglomerat som de flesta andra klockföretag gör. I sig är det kanske inte är så speciellt men en sak som gör det speciellt är att Oris kan gå sin egna väg. De kan lyssna på marknaden och trender och själva ta risker gällande design och produktutveckling som andra företag inte kan göra lika lätt, och de kan göra det snabbt! Oris producerar idag bara mekaniska klockor i mellanprissegmentet som ligger runt 10000 kr – 30 000 kr.
Oris skapade deras första dykarklocka på 1960-talet och modellen Oris Aquis kom ut 2011. Den fick sitt senaste ansiktslyft 2017 med några designförändringar såsom nya visare och index samt en större variation av färgvalen på urtavlan samt den efterlängtade storleken 39.5 mm.
Storleksval
Oris Aquis kommer i ett flertal storlekar som bör passa de flesta handleder. Oris Aquis 39.5 mm är den storleken jag här recenserar men den finns även i 36.5 mm som är inriktad mot kvinnor, 43.5 mm som man kan säga är standardstorleken samt 45 mm. Den vanligaste och mest köpta är 43.5 mm vilket beror på att de flesta dykarklockor är 42 mm och uppåt vilket gör att det är den storleken som de flesta män är vana vid, och män är just den största målgruppen när det handlar om dykarklockor.
Mina rekommendationer är att om du är en man med väldigt liten handled, eller en kvinna som inte vill bära en stor klocka så kan 36.5 mm passa dig. Jag har en handled med omkretsen 16 cm som räknas som smal och när jag testat 36.5 mm så är den något för liten där främst länken ser för smal ut. 39.5 mm passar mig perfekt och det är en väldigt välkommen storlek för oss med små handleder som hittills inte kunnat bära de ”vanliga” dykarklockorna men där vi ändå vill ha en klocka som har rejäl närvaro på handleden. Jag förvånas lite över att 43.5 faktiskt skulle fungera för mig då den sitter rätt bra, vilket kan ha att göra med att bandhornen är rätt små på en Aquis. 45 mm skulle jag endast rekommendera till de som tycker att 43.5 mm ser och känns för liten ut.
Utsidan och funktioner
De två färger jag tittat närmare på är den gröna och blåa urtavlan men det finns en hel del olika färger att välja mellan. Blåa urtavlor har länge varit ett populärt val och är verkligen lyckad här. Det är en färg som varierar beroende på omgivningens ljus. I vissa ljus är den mörkblå, i andra lila och ofta ser den svart ut.
Den gröna urtavlan är lite mer av en trendig färg även om den inte kommer gå ur tiden i det närmaste laget. Jag måste säga att jag älskar den! Den är diskret men ändå inte och på långt håll ser den mörk, nästan svart ut och ju närmare klockan man kommer desto mera ser man den gröna färgen.
Andra favoriter för mig är den blåa/turkosa färgen på den limiterade modellen Clean Ocean samt den mintgröna färgen som är en ljusare urtavla med en bezel av tungsten, istället för keramik som är det reptåliga materialet som används på i princip alla andra Oris Aquis modeller och på alla dykarklockor av högre kvalité.
Urtavlan har en tim-, minut- och sekundvisare samt ett datumfönster beläget vid klockan sex. Lume (självlysande massa) finns på indexmarkeringarna och alla visarna och den lyser på bra i mörkret. Det saknas dock lume på dykarringen förutom vid 12 slaget.
Boetten är borstad på sidorna där ovansidan av bandhornen är polerade. På baksidan av boetten syns urverket genom ett mineralglas. Trots att det inte är mycket att se då urverket inte är dekorerat så är det ovanligt på dykarklockor och här välkommet. Boetten är robust som möjliggör en vattentäthet upp till 300 meter vilket är mer än de flesta av oss kommer att behöva, oavsett om vi dyker eller inte. Tjockleken är 12.5 cm vilket jag tycker är alldeles lagom för en dykarklocka, den är inte för tunn och inte för tjock.
Dykarringen är svart och är polerad på sidorna. Den går att vrida åt vänster med 120 klick. Jag gillar i stort hur den känns även om den i min smak gärna hade kunnat ha lite mera motstånd.
Oris har verkligen lyckats med att skapa en stilren urtavla och en keramisk ring som dessutom smälter naturligt in i urtavlan. Bezeln och urtavlan skapar tillsammans en riktigt dressad klocka vilket är ovanligt för en dykarklocka. Finishen är dessutom på topp! Glaset är safirglas som är något kurvad samt har en antireflexbehandling.
Den skruvbara kronan som är signerad med Oris logotyp samt kronskyddet är bland det snyggaste på marknaden. Ovansidan av kronskyddet är polerade medan sidorna är borstade. Det enda jag har att säga om skruvkronan som stör mig är att skruvkronan inte sitter helt inne, iallafall inte visuellt. Jag misstänker inte att den inte är försluten men det ser inte snyggt ut med en liten glipa mellan kronan och botten. Jag bör däremot säga att kronan är lättare att skruva tillbaka än på många andra klockor, vilket är en sak jag gör ofta. Uppvridningen är också riktigt skön, det finns ett lagom motstånd som jag gillar. Att ändra tiden och datumet är också smidigt och enkelt att göra.
Förutom kronan är länken också en av de delar jag gillar mest, den är underbar i dess kombination av en borstad mittlänk och polerade sidor. Den känns bra på handleden och att den blir smalare ju närmare länklåset den kommer är estetiskt snyggt, speciellt för oss med mindre handleder.
Länken är integrerad vilket betyder att du måste köpa Oris egna band eller specialanpassade band just för Oris Aquis om du vill byta ut det. Personligen har jag inget emot det då jag gillar stållänken och gummibandet (jag har ej testat läderbandet) men då det numera är populärt att köpa andra band (after market) för att göra klockan lite mera personlig så förstår jag kritiken Oris får gällande den integrerade länken. Gummibandet och stållänken känns ändå gedigna, dock är det värt att säga att en del Aquis ägare säger att länken helt plötsligt lossnat från handleden på grund av lösa skruvar och jag har själv erfarit hur kvaliteten på skruvarna inte är bra när jag förkortat länkar åt kunder.
Med gummibandet kan du mikrojustera den som gör att du kan förstora/förminska länken själv vid behov. Det är egentligen till för när man dyker men det kan även vara behändigt på sommaren när ens klockor ofta blir för tajta om handleden. En annan aspekt jag starkt gillar är hur gummibandet luktar vanilj. En rätt onödig aspekt men för mig höjer det kvalitetskänslan.
Oris Aquis är en sportig klocka som tål mycket vilket utsidan visar. Det är dock ofta jag glömmer att jag har på mig en dykarklocka. Helst av allt skulle jag vilja använda den till skjorta och jeans på jobbet eller vid utgång, vilket vittnar om hur mångsidig och hur bekväm den är. Den sitter riktigt bra på handleden och det är en av de mest dressiga dykarklockor jag testat tillsammans med Rolex Submariner.
Urverket
Urverket är den egenskap på Oris Aquis som är mest kritiserad. Det betyder inte att det direkt är något fel på det eller att urverket är av sämre kvalité utan snarare att det inte finns något speciellt med det. Urverket är Oris Calibre 733 som används på många av Oris klockor. Det är en Sellita 200 SW-1 vilket i princip är en ETA 2824. Det är tillförlitligt men det är inget som sticker ut med det. Den har 38 timmar gångreserv, vilket gärna hade fått vara längre men det funkar för mig.
Många företag använder liksom Oris, standard urverk utan att få så mycket kritik för det. T ex kultklockan Seiko SKX007 som många älskar utan att kritisera urverket men det beror till stor del på att den kostar under 5000 kr medan en Aquis är tre gånger så dyr. I den här prisnivån så förväntar man sig något mer.
Jag har en del erfarenheter av att kunder som köpt en Oris Aquis klagar på precisionen (hur väl klockan håller tiden) som då legat på +10 sekunder per dag. Denna variation av precision är absolut inte bra och även om det är rätt så lätt fixat så kan jag förstå kritiken.
Min egna Oris Big Crown som har samma urverket går +0.2 sek/dag. Jag är osäker på om jag bara haft tur och andra otur eller om det är så att insidan inte håller lika hög klass som utsidan.
Sammanfattning
Det är totalt sett en robust klocka jag får intrycket av från ett märke som har ett bra rykte om sig. Det är en utmärkt klocka för alla som är ute efter en snygg och mångsidig sportklocka som du kan dyka med, ha som vardagsklocka eller bära vid mera formella tillfällen. Det är en av marknadens snyggaste dykarklockor och absolut en av de som fungerar bäst i kostym. Missförstå mig inte här dock, det finns många klockor som är mera lämpade att bära med en skjorta och kostym än en Oris Aquis, men den är minst sagt mångsidig.
Så hur har Oris lyckats så bra med Aquis kollektionen?
Svaret ligger bland annat i den klockrena designen. Om jag jämför utseendet med andra dykarklockor så är Aquis verkligen unik, den har stilrena drag samtidigt som en industriell känsla finns över hela klockan med en otroligt hög finish. En stor del av förklaringen ligger också i hur vanliga konsumenter och recensenter har mottagit Oris Aquis där fördelarna och nöjet med att bära en Oris Aquis nästan alltid överstiger modellens svagheter. Om du gillar designen så finns det få fel att gå med en Aquis.
Positivt
- Snygg och unik design
- Mångsidig
- Robust klocka med hög finish
- Storleken
- Bekväm
Negativt
- Integrerade länken
- Priset
- Urverket
Alternativköp
Det finns en hel drös med dykarklockor på marknaden då nästan alla märken har har åtminstone en. För någon som tycker att Oris Aquis är lite för dyr skulle jag rekommendera en Seiko Prospex eller en Longines Hydroconquest som båda ligger runt 5000 – 14000 kr beroende på modell. Sedan har vi Tag Heuer Aquaracer som ligger runt 16 000 kr som också är ett bra val. På prisnivån cirka 10000 kr över Oris Aquis så hittar vi Tudor Black Bay och Omega Seamaster som har en hel del som talar för de.
Skulle jag köpa den?
Ja! Det är en underbar klocka som trots att det är en dykarklocka är rejält mångsidig i användandet. Det enda som gör att jag håller mig från att köpa den är det rekommenderade priset på 19 700 kr som jag tycker är något för mycket. Personligen skulle jag köpa klockan utan att blinka om den hade ett rekommenderat pris på 15 000 kr. 19 700 kr är långt ifrån lite pengar, oavsett vem man är och det finns mycket annat gott man kan köpa för de pengarna. Jag kommer förmodligen försöka hitta ett fint begagnat exemplar i bra skick med en del av garantitiden kvar så att jag alltid kan lämna in den på service om jag upptäcker något fel. Fördelen att köpa en ny hos en Auktoriserad Återförsäljare (se upp med onlinehandlare samt gråhandlare) är just att man får tre års garanti totalt (ett år extra om du registrerar dig på Oris hemsida efter köpet).
Andrahandsvärde
Hur är andrahandsvärdet och är en Oris Aquis en investering? Andrahandsvärdet för en 1-2 år gammal Oris Aquis Date ligger runt 12 000-13 000 kr. Den enda modellen jag sett som har lagts ut för mer än så är den limiterade modellen Clean Ocean som kom ut tidigare i år men även denna modell är nog långt ifrån en investering. Jag skulle rekommendera att köpa den modell som du gillar mest och inte tänka på andrahandsvärdet i första taget. Om du ändå vill vara på säkra sidan så skulle jag snarare köpa de storlekar som är mest eftertraktade vilket troligtvis är 43.5 mm och jag tror inte heller att det är alltför svårt att hitta en köpare till storleken 39.5 mm.
Specifikationer:
Diameter: 39.5 mm
Tjocklek: 12,5 mm
Bandbredd: 20 mm
Lugg till lugg: Ca 46 mm
Vikt: Ca 100 gram
Vattentäthet: 300 meter
Urverk: Automatiskt. Oris Calibre 733, (Sellita SW 200-1) med 28 800 vph och frekvensen 4Hz.
Gångreserv 38 h gångreserv med 26 juveler
Glas: Safirglas
Rekommenderat pris: 19700 kr
Begagnat pris: ca 12 000 kr
Länkalternativ: Stål, läder eller gummiband.