Första Intrycket
Mitt första intryck är att det är en snygg herr klocka med en klassisk men ändå tidlös design. Min förstå fråga är dock; är jag rätt målgrupp för denna Baume and Mercier klocka? Det är inte ofta jag ställer den frågan till mig själv men då det är så ’ute’ med en dressad klocka, som dessutom är en guldklocka så gör jag det. Jag är en man i trettioårsåldern som är mitt i karriären och med säkerhet kan jag säga att den här klockan riktar sig mot män som är 40 år eller förmodligen äldre. Det som är populärt idag och som varit populärt ett bra tag är sportigare klockmodeller. En dressad guldklocka är tyvärr idag en nisch-produkt.
Historik
Baume & Mercier är ett schweiziskt företag som grundades 1830 av bröderna Célestin Baume och Louis-Victor och företaget har sedan dess lyckats skapa sig ett stort namn i klockbranschen, även om det i dagsläget ligger i skymundan från de stora giganterna i ungefär samma prisklass såsom Breitling, Longines och Omega.
Det är världens sjunde äldsta klockföretag som fortfarande tillverkar klockor och sedan 1988 tillhör Baume & Mercier företagsgruppen The Richemont Group.
Baume and Mercier tillverkar damklockor och herrklockor i prisklassen 15 000 – 40 000 kr beroende på kollektion och typ av urverk, men de har även klockor med mera komplikationer för betydligt högre summor.
Kollektionen Clifton som modellen MOA10058 tillhör är en samling klockor som främst riktar sig mot män. Kollektionen är uppdelat i modellerna Clifton, Clifton Baumatic (som har företagets inhouse-urverk) samt Clifton Club som är en sportigare modell. Modellen vi här recenserar kom ut 2013 och säljs fortfarande på vissa ställen. Det är värt att säga att det finns en liknande modell som har urverket Baumatic och den kommer vi återkomma till lite senare i recensionen.
Boett och glas
Det första som sticker ut är den gyllene boetten som är i 18 karats roséguld. Boetten är vackert polerad och borstad på olika ställen.
Rakt uppifrån är det mest de polerade delarna som syns och från sidan är det de mest borstade som sticker ut. Boetten har storleken 39 mm med en tjocklek på 9.4 mm med luggar som är lagom långa för min smala handled, där jag vanligtvis är van vid dressade klockor runt 34-37 mm men trots det så har jag vant mig vid den här storleken.
Glaset som skyddar urtavla och urverket på baksidan av klockan är av safirglas vilket jag förväntar mig i den här prisklassen. På framsidan är glaset något kuperat och baksidans glas visar vackert det genomarbetade urverk som jag strax ska gå in på djupare. Den enda texten som syns på baksidan är Baume & Mercier, Clifton, vattentätheten som är 50 meter, serienumret och att boetten är av 18K guld. Fem små skruvar passar utmärkt som en designdetalj och att baklocket sitter som det ska. Om man kollar noga så ser man att luggarnas kanter sticker ut lite och är rätt så vassa vilket jag också kan känna med handen.
Kronan är signerad med företagets logotyp och har en rätt bra storlek gällande diameteromfånget. Det är lätt att få ett bra grepp om krona men jag tycker att den rent estetiskt ser alldeles för tunn ut. Jag hade föredragit en tjockare krona som stod ut lite mera från boetten.
Urtavlan
Baume & Mercier kallar urtavlan silverfärgad med en polerad ’satin finish’. För mig är den nästan gräddvit, dock är jag något färgblind så det kanske inte är så mycket att lita på. Indexmarkeringarna är av roséguld som är droppformade, och vid sex- och tolvslaget finns arabiska siffror applicerade. Närmast boetten finns en mindre indexmarkering där sekunder och halvsekunder är markerade samt så finns arabiska siffror för varje 5:e minut.
Den enda komplikationen klockan har är ett litet datumfönster vid klockslaget tre som har svart text med en kritvit bakgrund. Det är riktigt snyggt och samtidigt en enkel design på urtavlan. Hela urtavlan är sparsmakad när det handlar om text vilket jag alltid föredrar oavsett klocka, men speciellt på dressade klockor. Visarna är dauphinevisare som passar riktigt bra här. Tillsammans med lövformade visare, så är det dessa som passar klassiska herrklockor bäst. På denna klocka hade visarna gärna fått vara lite spetsigare men det är endast en liten detalj. Totalt sett är det en nästintill perfekt urtavla och boett.
Bandet
Liksom boetten så är det enkla spännlåset genomarbetat med polerade sidor och en borstad huvuddel där även loggan är graverat snyggt. Den är såklart också av 18K guld.
Nu kommer vi in på ett av de områden jag har mest synpunkter på gällande den här klockan och alla Baume & Mercier’s klockor; bandet. Det är ett läderband som är gjort av alligatorskinn. Det blir tjockare ju närmare boetten den kommer vilket jag gillar på en så pass ’stor’ dressad klocka. Det ger en känsla av kvalité!
Bandet är även snyggt och den svarta färgen passar rätt bra men något jag upptäckt är en förmodad slitskada på insidan av läderbandet vid ett av fästhålen. Att det finns på en relativt ny klocka är oroväckande. Detta är även något som jag erfarit andra Baume & Mercier klockor. Deras läderband saknar ofta en högre kvalité.
Insidan
Urverket har en gångreserv på 42 timmar men jag har mätt den till 49 timmar på detta exemplar. Det är ett automatiskt urverk som antingen är en Sellita SW300 eller ETA 2892-A2, då den ena är en klon av den andra så spelar det inte så stor roll. Urverket har 28800 vph. 4 Hz med 21 juveler. Urverket är genomarbetat med en riktigt snygg finish!
Jag märkte vid testning av gångreserven att jag behöver både vrida upp kronan samt skaka klockan för att få full gångreserv. Om detta är vanligt på automatiska klockor eller att det är ett symptom på att urverket behöver in på service vet jag inte. Värt att säga här är att jag lyckas få nästan 50 timmars gångreserv av att vrida upp klockan i samband med att jag även skakar den.
På handleden
Gällande luggar på boetten så kan jag känna av de men i stort sett är det inte något som stör mig. Detsamma kan jag säga om låset som känns något mot handleden. Det är en bekväm klocka på handleden men läderarmbandet är nog inte en permanent lösning.
Sammanfattning:
Baume and Mercier MOA10058 är en snygg och enkel automatisk guldklocka. Den passar bäst för dig som är intresserad av guldklockor, automatiska klockor och Baume & Mercier i synnerhet. Om du inte är speciellt intresserad av märket Baume and Mercier så finns mycket bättre alternativ på marknaden och på den begagnade klockmarknaden.
Om man dessutom ser på vart företaget Baume & Mercier är påväg så skulle jag också avråda från köp. Andrahandsmarknaden är brutal och denna klocka i bra skick finns för runt 25 000 – 30 000 kr. Den är inte värd runt 60 000 kr som det rekommenderade priset är. Baume & Mercier är inte ett märke som är eftertraktat, trots dess rika historik.
Det är absolut inte en klocka för en förstagångsköpare, eller andragångsköpare heller. Det är en klocka man bär någon eller några få gånger i månaden. Det är bra att tänka över hur du kommer bära den, både gällande stil och tillfällen. Det är även värt att nämna att det verkar som att denna modell utgått då Baume & Mercier inte längre har den listat på deras hemsida. Deras COSC-certifierade Baumatic klockor är ersättningsprodukterna.
Positivt
- Bra pris för en ny guldklocka
- Tidlösa utseendet
- 50 meter vattentäthet
Negativt
- Dyr klocka rent generellt
- Ej inhouse urverk
- En boett av guld har lättare att få djupare repor
- Kvaliteten på läderbandet
- Andrahandsvärdet är lågt
Alternativköp
Om du gillar Baume & Mercier så finns istället Clifton MOA10469 samt Clifton MOA10584 med vit urtavla och grå urtavla som är båda 39 mm med roséguld som dessutom har urverket Baumatic. Dessa kostar runt 76 000 kr och är mycket mera prisvärda om man ser till helheten.
Är du bara sugen på en guldklocka oavsett om det är 14K, 18K eller en guldpläterad klocka (som är betydligt billigare) så skulle jag leta på andrahandsmarknaden. Klocksnack och Chrono24 är två bra platser att söka på. Jag har aldrig köpt därifrån men om jag skulle det så skulle jag bara handla en klocka som varit inne på service nyligen samt från en säljare med många bra referenser/recensioner.
Man kan få minst lika mycket av en begagnad klocka för runt 10 000 – 15 000 kr.
Rekommenderar jag den?
Är du ute efter en ny guldklocka som inte är alltför dyr där du föredrar ett automatiskt urverk framför ett manuellt så rekommenderar jag absolut modellen men snarare den uppdaterade modellen MOA10469. Är status och märke viktigt för dig så skulle jag rekommendera att du sparar ihop till en guldklocka från ett mera populärt märke som tilltalar dig. Vacheron Constantin och A. Lange & Söhne är två märken med klassisk design och ypperlig kvalité. När det handlar om dressade guldklockor så tycker jag personligen att skillnaden på designen mellan märken är mycket mindre än för sportigare klockor så gå på den du gillar mest, och glöm inte att kolla vad respektive klocka går för på andrahansmarknaden!
Specifikationer:
Referensnr: MOA10058
Urtavla: Silver
Glas: Safirglas fram och bak
Diameter: 38,8 mm
Tjocklek: 9,4 mm
Lugg till Lugg: ca 45 mm
Bandbredd: 20 mm
Funktioner: Datum
Urverk: Automatiskt. ETA 2892-A2/Sellita SW300. 21 Juveler.
Gångreserv: 42 timmar
VPH/Frekvens: 28800 vph/4hz
Vattentäthet: 50 meter (5 atm)
Rekommenderat pris: ca 59 100 kr