Är Laureato en homageklocka eller en lyxig och unik modell i sin egen rätt?
Mitt intresse för Girard Perregaux’s (GP) sportiga vardagsklocka Laureato började först efter jag upptäckt och blivit mera intresserad av Audemars Piguets modell Royal Oak. Av alla ’Oktagon’ klockor så är favoriten för många just Royal Oak, men på grund av dess höga prislapp, så dyker Laureato upp för vissa som ett realistisk och attraktivt alternativ.
Efter att själv ha gått igenom dessa känslor kan jag säga att det inte är en alternativprodukt. Gillar man Royal Oak mer så kommer det inte förändras så lätt med en Laureato på handleden och man ska inte försöka sälja in en klocka hos sig själv på grund av en annan klocka. I vissa fall kan det fungera, men sällan när det är helt olika modeller från olika tillverkare man jämför.
Något jag dock upptäckt är att Laureato är en rätt speciell klocka som har mycket som talar för den. Frågan är om det överväger de tveksamma känslor som den här modellen väcker.
Första intrycket
Modellen Laureato osar kvalité med dess design, slipningen av boetten och tyngden av klockan och länken. Det var det första jag tänkte när jag såg och testade modellen på handleden.
Historik
Girard Perregaux Laureato kom ut år 1975. På den tiden skapades många sportiga modeller på klockmarknaden då det populäriserades av bland annat Gerald Genta designade Royal Oak (för Audemars Piguet 1972) och Nautilus (för Patek Phillipes 1976).
Den första generationen av Laureato som kom ut var en kvartsklocka och först 1995 fick modellen ett mekaniskt urverk.
Laureato låg i dvala ett bra tag innan den gjorde comeback 2017 i en fjärde generationen och det är den vi recenserar här.
Ju mer jag läser på om Girard Perregaux’s historik desto mera impornad blir jag. Det är ett historiskt innovativt och framgångsrikt företag (grundat 1791) som bidragit till mycket inom klockans utveckling.
Storleksval och färg på urtavla
Modellen här är i 42 mm som finns med urtavlorna silver, grå och blå samt även i storlekarna 34 mm i quartz. 38 mm samt 44 mm.
Det finns även utgåvor med boetter gjorda eller begyllda i safirglas, keramik, diamanter samt andra limiterade modeller. Det är utan tvekan den kollektion som Girard Perregaux valt att satsa mest på, vilket är något jag kommer återkomma till senare.
Utsidan och funktioner
Det är en underbar urtavla jag har framför mig. En av de vackraste vita urtavlorna på en klockmodell. Officiellt står det att den är silverfärgad men för mig ser den mera vit ut. Urtavlan har ett Clous de paris mönstret som tyvärr är ännu en likhet som drar tankarna till en Royal Oak. Självlysande massa (lume) finns på alla indexmarkeringar förutom vid tolvslaget där GP är applicerat och vid treslaget där datumfönstret är, samt på tim- och minutvisaren. Den självlysande massan lyser inte särskilt bra men det kan man inte heller förvänta sig av en mera dressad klocka, oavsett pris.
Boetten är mestadels borstad och bezeln är blank, där denna kontrast skapar en enastående effekt. Kvaliteten av hantverket är högt och det känns genomgående på hela klockan. Kronan är självklart märkt med GP vilket är givet på alla kvalitetsklockor. Någonting känns dock fel med kronan eller datumet när jag skruvat upp den och ska ändra datum. Det är som att jag hamnat i ett mellanläge där det krävs några uppskrivningar innan datumfunktionen kopplas in. Exakta vad det beror på vet jag inte och jag har läst en annan recension där ett liknande problem med kronan fanns. Om det är ett vanligt problem vet jag inte, och inte heller om det är något som Girard Perregaux har åtgärdat.
Jag gillar inte hur bandhornen är konstruerade där jag åtminstone ur ett bekvämlighetsperspektiv skulle önska en mjukare form som följde handleden. Dock så är går konstruktionen hand i hand med designen och utseendemässigt ser bandhornen snygga ut.
Länken är integrerad så man är begränsad till länken eller ett läderband som eventuellt kan beställas av GP. Jag gillar länken men den är inte perfekt och den påminner lite om länken på Nautilus vilket stör mig. Jag älskar Nautilus länk och här måste jag säga att Girard Perregaux historisk har i princip kopierat Nautilus design på länken och efterlevnaden av den kopian är kvar än idag, tyvärr i en sämre version som inte når hela vägen. Jag gillar inte heller butterfly låset men det är mera än smaksam. Det är i min mening bara onödigt krångligt att använda i vardagen.
Urverket
Urverket GP01800 syns genom ett safirglas på boettens baksida vilket alltid är trevligt på dyrare modeller som har dekorerade urverk. Det skapades 2017 i samband med att den fjärde generationens Laureato kom ut på marknaden.
Gångreserven är på minst 54 timmar enligt Girard Perregaux med högfrekvensen 28800 vph. Det består av 191 komponenter och är skapat inhouse.
Tillbaka till utseendet på urverket så är det i stort vackert dekorerat med Côtes de Genève mönster och Perlage mönster men jag hade gärna önskat mig något lite mera spektakulär. Till exempel en rotor i 18 eller 24 karat guld. Motsvarande modeller från AP, Patek Phillipe samt Vacheron Constantin är betydligt mera dekorerade, dock är jämförelsen förmodligen inte rättvis då dessa modeller kostar hundratusentals kronor mer.
Sammanfattning
Då Laureato är den kollektion som Girard Perregaux satsar mest på just nu, är det också den modell som det pratas mest om i media och i klocksammanhang när man pratar om GP. Det är synd tycker jag. Dels för att företaget satsar stort på en enda modell som i grunden (tyvärr) är ifrågasatt och även om ’projektet’ Laureato lyckas och det blir en ikonisk och bästsäljande modell så kommer det ta lång tid. Moderna sportiga klockor är populärast just nu men så kommer det inte vara för evigt. Traditionella modeller såsom Girard Perregaux´s kollektioner ’1966’ och ’Vintage 1945’ har potentialen att vara mera relevanta om bara GP skulle satsa mera på de. Om de skulle tänka mera strategiskt hur de skulle kunna höja värdet av deras varumärke och inte bara på en enda modell så skulle det förmodligen löna sig. Med tanke på att GP har det som många företag inte ens kan drömma om: en lång historik fylld av imponerande innovationer.
Gillar jag Laureato? Ja och rätt mycket också men det finns frågetecken. Är den värd priset? Inte för mig.
Skulle jag tänka på en Royal Oak varje gång jag kollar på min handled? Risken är tyvärr hög för det.
När jag tänker efter så har jag egentligen inte något emot modellen. Den är tillräckligt unik för att inte kallas en homage eller en kopia. Det jag dock har problem med är hur varumärket Girard Perregeux inte är vad det skulle kunna vara och där strategiska beslut, varit minst sagt dåliga. De flesta gillar framgångsrika individer och företag, samt underdogs som kämpar emot etablissemanget eller dylikt. Girard Perregeux återfinns inte i någon av dessa kategorier. Det är ett företag som är på fel väg. Om Girard Perregaux satsade på deras andra kollektioner lika mycket som på Laureato så skulle min bild av varumärket vara en annan och därmed skulle jag uppskatta modellen Laureato mera än jag gör idag.
Positivt
- Designen
- Kvaliteten i stort
Negativt
- Skötseln och marknadsföringen av varumärket GP
- Dekoreringen av urverket
- Glapp i kronan
- Nypriset
Alternativköp
Bvlgari Octo Finissimo är en modell runt 80 000 kr som är en höjdare med ett liknande koncept och en ännu mera unik klocka än Royal Oak, Nautilus och Laureato tillsammans.
Hublot Classic Fusion är en annan modell som tydligt tagit designelement från Royal Oak men där det nästan är förlåtligt. Den finns i 38 – 42 mm och är en riktigt snygg modell som kan hittas för under 50 000 kr ny, hos icke auktoriserade återförsäljare.
Andrahandsvärde
Länken är integrerad så man är begränsad till länken eller ett läderband som eventuellt kan beställas av GP. Jag gillar länken men den är inte perfekt och den påminner lite om länken på Nautilus vilket stör mig. Jag älskar Nautilus länk och här måste jag säga att Girard Perregaux historisk har i princip kopierat Nautilus design på länken och efterlevnaden av den kopian är kvar än idag, tyvärr i en sämre version som inte når hela vägen. Jag gillar inte heller butterfly låset men det är mera än smaksam. Det är i min mening bara onödigt krångligt att använda i vardagen.
Specifikationer
Referensnr: 81010-11-131-11A
Storlek: 42 mm
Lugg till lugg: ca 49 mm
Tjocklek: ca 11 mm
Vikt: ca 150 gram
Urtavla: Silver
Glas: Safirglas fram och bak
Boettmaterial: Stål
Funktioner: tid, datum
Urverk: GP01800
Gångreserv: 54 h
Frekvens: 28800 vph, 4Hz
Juveler: 28
Vattentäthet: 10 ATM ( 100 meter)
Bandalternativ: Läderband.
Rekommenderat pris: ca 112 000 kr (baserat på pris i dollar)
Begagnat pris: ca 80 000 kr