För mig sitter dykarklockor runt 38 mm perfekt. Då den här Omega Seamaster Planet Ocean bara är någon milimeter större så är den en riktigt intressant modell.

Omegas historik och expertis att tillverka kvalitetsklockor är ett faktum, inte minst när det gäller dykarklockor. 2005 var året första generationen Omega Planet Ocean kom ut på marknaden och utseendemässigt har relativt lite förändrats, vilket är ett starkt plus. En klocka som har potentialen att ha en tidlös design bör inte förändras mycket.

Så hur sitter en Omega Planet Ocean 39,5 på handleden och är den värd en närmare titt?

 

Första intrycket av Omega Planet Ocean 39.5

 

‘Det är en perfekt storlek’, och ‘jag trodde att den skulle kännas större’, det var det jag tänkte när jag testade Omega Planet Ocean 39,5 mm för första gången. Det är en hög klocka men den känns underbart på handleden. Den känns nästan kompakt då luggarna inte är långa.

 

 

Storleksval och färg på urtavlan

 

Det finns en mängd olika modeller inom Planet Ocean kollektionen. I storleken 39,5 så finns alternativen med vit och blå urtavla. Den blåa urtavlan verkar vara populär men jag tycker den svarta är vinnaren och den vita är intressant men då jag inte sett den i verkligheten kan jag inte rekommendera den.

Omega Planet Ocean finns även i storlekarna 43,5 och 45,5 mm i olika variationer. Materialen kan även skilja sig från stål till keramik och guld.

 

Utsidan och funktioner

 

Boetten är av rostfritt stål som både är borstad och polerad. Bezeln eller dykarringen är av keramik med ett distinkt utseende på de arabiska siffrorna. Luggarna påminner mycket om Omegas andra modeller såsom Speedmaster och Aqua Terra.

Klockan har datumfunktion och en skruvkrona vilket de flesta dykarklockor kommer med. Den sitter utmärkt på handleden, det är en kompakt modell som är mera hög än den är bred. Det kan vara bra att tänkta på om man föredrar klockor som går in under skjortan vilket denna inte gör. Förutom en vanlig krona så finns en ytterligare krona som fungerar som en heliumventil.

Urverket

 

Urverket är automatiskt och kallas Omega Caliber 8800. Det är ett inhouseurverk med 55 timmars gångreserv. Det har 35 juveler och en frekvens på 25200 vph. Urverket är kronometer certifierat (COSC) vilket bland annat betyder att precisionen på tiden är inom intervallet -4/+6 sekunder per dag.

Urverket syns genom ett glas på boettens baksida, vilket är vackert att beskåda, och det är ett stort plus att det är möjligt att göra på en dykarklocka.

 

Omega Planet Ocean är underskattad

 

Det är inte alla klockföretag som har en kompetent dykarklocka med få brister under 40 mm i diameter. Omega har rätt länge nu tillhört den grupp av klockmärken och det gillar jag.

Omega är ett företag som ger lika mycket eller mer av det man kan förvänta sig av deras klockor. Det är ett prisvärt märke i brist på ett bättre ord, eller det är ett märke som än inte är lika hypat som andra klockmärken och därmed känns det kanske mera prisvärd.

Utseendemässigt så är det möjligtvis en ikonisk modell som Omega skapat i deras Planet Ocean. Kvalitetsmässigt så är det få andra klockmärken i denna prisklass som kan nå upp till Omegas standard då man får en dykarklocka med keramisk dykarring, 600 m vattentäthet, heliumventil, Omegas inhouse urverk 8800 som dessutom går att beskåda genom glaset på baksidan av boetten.

Jag vill verkligen gilla den här modellen då den har så mycket som talar för sig men tiden får utvisa om jag köper den.

 

Omega Planet Ocean vs Rolex Submariner?

 

Det är svårt att inte nämna Rolex Submariner när man pratar om Omega Planet Ocean, eller nästan vilken annan Omega modell. Det är dock ännu svårare när vi har en jämförbar dykarklocka som i mångt och mycket liknar en Submariner och där Omega och Rolex konkurrerar om vår uppmärksamhet som konsumenter. Om jag jämför denna modell med en Rolex Submariner på 40 mm eller 41 mm så är det en smaksak vilken som är att föredra. Personligen vill jag gilla den här modellen mer. Jag vet dock hur mycket Rolex i deras indirekta marknadsföring har påverkat mig genom åren och genom sociala medier osv. Valet är därför inte så lätt som jag trodde att det skulle vara. Objektivt så föredrar jag Omega alla dagar i veckan. Känslomässigt? Kanske inte..

 

Pris och tillgänglighet

 

Med stållänk har den ett rekommenderat pris på 73 500 kr enligt Omegas egna hemsida, men det kan nog skilja sig lite beroende på återförsäljare.

Priset är vad man kan förvänta sig från Omega. Jag skulle gärna vilja att priset var lägre då jag är sugen på att köpa den men jag skulle inte kunna säga att den är för dyr. Ett pre-owned exemplar i bra skick finns för drygt 50 000 kr inom EU. Det är också värt att nämna att en rabatt hos svenska återförsäljare på ett nytt exemplar på 10-20% borde inte vara orimligt.

 

Specifikationer

 

Referensnr: 215.30.40.20.01.001
Storlek: 39,5 mm
Urtavla: Svart
Glas: Safirglas
Boettmaterial: Stål
Funktioner: Tid, datum, dykarring
Urverk: Omega 8800
Gångreserv: 55 h
Frekvens: 25200 vph
Juveler: 35
Vattentäthet: 60 ATM ( 600 meter)
Övrigt: Skruvkrona

 

Länk till modellen på Omegas hemsida