Är Seiko Flightmaster fortfarande kungen av prisvärda pilotklockor?

Anledningen att jag blev intresserad av Seiko Flightmaster SNA411P1 var att jag sökte efter en prisvärd beaterklocka som tål mycket. En klocka som klarar av sporter som simning och andra utomhusaktiviteter.

Seiko Flightmaster är en klocka som egentligen har utgått men som finns kvar att köpa online hos vissa gråhandlare och jag har hört att den går att beställa hos  auktoriserade återförsäljare för Seiko.

Första Intrycket

Mina första intryck var ’Wow’ och ’Det här är ett kap!’  

Sedan dess har min entusiasm avtagit något då det absolut inte är en perfekt klocka men det finns ändå mycket att diskutera och det är en unik klocka som förtjänar mycket av dess beröm.

Historik

Den ursprungliga klockan som använde namnet Flightmaster var en Omega år 1969. 

I början på 1970 talet kom första versionen av en Seiko Flightmaster (utan att direkt använda begreppet ’flightmaster’). Det var företagets första automatiska kronograf med funktioner som en pilotklocka hade.

På 1980 talet började Seiko producera Flightmasters som var kvartsklockor och gjorde det bland annat till brittiska piloter. 

År 1995 ansökte Seiko om varumärket ’Flightmaster’ och började sedan använda namnet på klockorna.

Man kan lätt se att Seiko absolut har influerats av Omegas Flightmaster från 1960-talet och Breitlings Navitimer.

Storleksval och färg på urtavla

Det är tyvärr endast denna modell som fortfarande finns tillgänglig. En guldfärgad version har funnits samt en med vit och blå urtavla. På handleden är den rätt bekväm för att vara en 42 mm klocka. För mig med en mindre handled så kan den kännas obekväm vid vissa tillfällen, speciellt kronan och pushknapparna för kronografen som sticker ut. För många så kommer nog denna modell att kännas som vilken 40 mm dykarklocka som helst. Den är kanske till och med bekvämare än så med tanke på att lugg till lugg avståndet endast är 44 mm.

Utsidan och funktioner

Urtavlan är den här klockans bästa attribut. Den rymmer så mycket information och siffror så man nästan blir snurrig. Jag vet inte vad ens hälften av de har för syfte den är vacker att beskåda. Seiko logotypen och indexmarkeringarna för timmar är applicerade. 

Seiko SUR319P1 på handleden

Slipningen av boetten är enkel och rätt tråkig. Jag skulle gärna önska att den var bättre men man ska inte förvänta sig för mycket i denna prisklass. Glaset är inte safirglas utan Seikos egna Hardlex glas. Personligen så gillar jag inte utseendet av det eftersom det känns som ett förstoringsglas då antireflexbehandling är obefintlig.

Seiko SUR319P1 Slipning

Den självlysande massan som finns på tim- och minutvisaren samt åtta av indexmarkeringarna. är rätt bra. 

Jag använder sällan kronografen även om den är en fröjd att använda. Kronan och de två pushknapparna har skruvkronor vilket är riktigt ovanligt i den här prisklassen. Det tillsammans med 200 meter vattentäthet gör att intrycket av en tålig klocka förstärks. Man hittar även en bezel som går att vrida på åt båda hållen. Den funktionen använder jag mest för att ta tid med.

Det finns tyvärr inte så mycket att säga om länken, mer än att den behöver bytas ut. Den väger mycket och ser inte särskilt bra ut. Länklåset är dock av typen med dubbel låsmekanism och den är betydligt mindre i bredd än länken vilket är positivt. 

Urverket

Urverket är ett kvartsurverk som alltså drivs av ett batteri. Kalibern är 7T62 som sägs ha en robust konstruktion.

Sammanfattning

Det är inte en perfekt klocka som Seiko har skapat men det är en perfekt beaterklocka. När jag tänker på vad man får: en pilotklocka, en tålig klocka med 200 meter vattentäthet, en klocka som kan klassas som en kultklocka med all dess historik och ett kvartsurverk av bra kvalité så finns det inte mycket att klaga på.

 

Positivt

  • Urtavlan
  • Designen
  • Priset
  • Tåligheten

 

Negativt

  • Hardlex glaset
  • Slipningen av boetten
  • Länken
  • 21 mm bandbredd

Alternativköp

Om man ska hitta klockor i samma prisklass med liknande egenskaper så är det inte det enklaste. I en betydligt högre prisklass hittar man Breitling Navitimer som är en pilotklocka som liknar Seiko flightmaster även i utseende. Navitimer är dock betydligt mindre tållig som klocka och passar därmed inte som en beaterklocka. Annars är det inte lätt att hitta en liknande klocka som innehåller lika mycket som den här modellen och som dessutom har 200 meter i vattentäthet. Det är ett sådant värdepaket som gjort Seiko Flightmaster till den av kultklocka den är idag.

 

Andrahandsvärde

Andrahandsvärdet är ca 2500 kr på Chrono24. När modellen i framtiden försvinner helt från marknaden så kommer priset med största sannolikhet att öka något, men man köper inte den här modellen för dess framtida värde utan för dess nuvarande utmärkta prisvärdhet.

Specifikationer

 

Referensnr: SNA411P1

Storlek: 42 mm

Lugg till lugg: 44 mm

Tjocklek: ca 13 mm

Bandbredd: 21 mm

Urtavla: Svart

Glas: Hardlex 

Boettmaterial: Rostfritt stål

Funktioner: Datum, kronograf, alarm, pilotrelaterade funktioner.

Urverk: 7T62 (kvarts)

Vattentäthet: 20 ATM ( 200 meter)

Ny pris: ca 3800 kr

Begagnat pris: ca 2500 kr