1. Undvik impulsköp
Att undvika impulsköp är något jag lärt mig (tyvärr) genom erfarenhet och när jag ser tillbaka på alla klockor jag impulsköpt så har jag sålt eller givit bort alla av de. Numera, innan jag köper en klocka, så vill jag först lära mig mera om modellen. Det gör jag genom att söka efter information på Google, och inspiration på Instagram och forum. Sedan jämför jag olika modeller och märken och läser recensioner från klockjournalister samt nästan det viktigaste av allt: jag testar olika klockor i butiker och gör det flera gånger, helst med en tid emellan så jag kan låta beslutet sjunka in.
Så impulsköp inte någon klocka oavsett prisklass, för oavsett priset är det riktigt tråkigt att tröttna på en klocka efter bara några veckor. Impulsköp handlar i slutändan för mig om att jag tillfälligt tillfredsställer ett behov jag tror jag har istället för att över en längre tid ta reda på vad jag verkligen vill ha.
2. Köp inte en modeklocka om du är ute efter en kvalitetsklocka
En “modeklocka” är förmodligen den vanligaste klockan folk köper och är en klocka som är gjord av ett modemärke som egentligen producerar kläder och dylikt. Jag har inget emot modeklockor men om du är ute efter en klocka som du vill ska hålla i 10+ år så köp istället en kvalitetsklocka. Modeklockor kostar ofta lika mycket som kvalitetsklockor (500-3000 kr) samtidigt som modeklockor har den mest rudimentära kvaliteten. Det finns många kvalitetsklockor i de lägre prisklasserna från märken såsom Seiko, Casio, Certina och Tissot.
3. Fundera över vilken typ av urverk som passar dig
Om du går in i en välsorterad klockaffär idag så finns det alla möjliga typer av klockor i många olika prisklasser. De två vanligaste typerna av klockor är automatiska klockor och kvartsklockor (batteridrivna) eller quartz som det kallas på engelska, men du kan även hitta en del digitala och manuella klockor.
Kvartsklockor är generellt sett den vanligaste om man ser på hur många som säljs över världen. De håller tiden riktigt bra och priset för en kvartsklocka är cirka 500 kr till 10000 kr. Vill du bara ha en klocka som håller tiden och som ser snygg ut skulle jag rekommendera en kvartsklocka.
Automatiska klockor är dyrare än kvartsklockor och går för alltifrån några tusen till flera hundra tusen kronor. En av orsakerna till det högre priset är att det kostar mera att tillverka en automatisk klocka än en batteridriven. Är du intresserad av klockor och hantverket bortom utsidan så är det absolut värt med en automatisk klocka. Det som är bra att tänka på är att en automatisk klocka kan behövas service inom några år vilket kostar ofta runt 5000 kr – 10 000 och uppåt beroende på vilken typ av klocka det är. Klockans märke och komplikationer är två faktorer som kan dra upp priset på en service.
Digitala klockor och manuella klockor kan ibland vara lite ovanligare att hitta, beroende på affär. Digitala klockor är oftast billiga men har en hel del funktioner som andra klockor inte har. Allt från smartwatches som i princip kan göra allt man kan tänka sig till sportiga digitala klockor som kan göra allt som den mest avancerade automatiska klockan kan göra.
Ska du sporta med klockan eller bara vill använda den som en funktionsklocka som visar tiden tillsammans med funktioner som tidtagarur där utseendet är mindre viktigt så är en digital klocka ett bra val. Om du vill kunna koppla klockan till mobilen och lägga till funktioner såsom stegräknare och sömnanalyser är en smartklocka det du är ute efter.
Manuella klockor liknar i mångt och mycket en automatisk klocka men du behöver vrida upp klockan för hand för att den ska fungera, vilket skapar en speciell relation till klockan. För mig blir ritualen i sig en hyllning till hantverket. De första klockorna som skapades var manuella vilket jag tycker gör de till de mest charmiga klockorna som finns. Är du en klockälskare där du uppskattar hantverket lika mycket som utsidan och samtidigt är ute efter något alldeles extra så skulle jag ta en titt på en klocka med ett manuellt urverk.
4. Hur ska du använda klockan?
Det här hänger ihop med vilken typ av urverk som passar dig bäst men där du tänker steget längre; hur ska du använda klockan och till vilka kläder? Vill du kunna simma med den? Ha den till kostym? Ha den till jeans och sneakers? Behöver den vara tålig? Om du lyckas svara på dessa frågor så utmynnar oftast det i en typ av klocka såsom exempelvis en dykarklocka, en dressad klocka eller en sportklocka. Du kommer åtminstone en bit närmare det som passar dig.
5. Köp en klocka du gillar
Det här kan tyckas vara självklart men ibland så glöms det bort. Slutligen köp en klocka som du gillar och som känns rätt vilket nog är bland det svåraste att lista ut. Om jag följer alla de tidigare fyra råden på denna lista och sedan använder lite av min magkänsla så brukar det bli rätt. Det kan ändå alltid hända att jag växer ifrån en klocka men sannolikheten är mycket mindre.